Alles begint bij een goede nachtrust

Gepubliceerd op 7 april 2022 om 08:00

 

Chronische pijn en een slechte nachturst gaan hand in hand. Het houdt de vicieuze cirkel in stand. Heb je pijn, dan slaap je slechter. Heb je slecht geslapen, krijg je meer pijn.

 

Ik ken niemand die graag medicatie gebruikt om in slaap te komen. Voor sommige is het een noodzaak om een goede nacht te hebben. De meeste die ik spreek zeggen hier op een natuurlijke manier vanaf te willen komen en hun medicatie gebruik af te willen bouwen.

 

Aan slaaptekort of een slechte slaapkwaliteit hangen behoorlijk wat risico’s, maar dit geldt ook voor slaapmedicatie. Wat kun je doen?

 

Als je je op dit punt bevindt, is het noodzaak de regie in eigen hand te nemen en het natuurlijke bioritme te herstellen.

 

 

Hoe weet ik of mijn slaappatroon uit balans is?

 

Volgens diverse onderzoeken slaap je niet (goed) genoeg als je:

  • Korter dan 7 uur of (als volwassene) langer dan 9 uur slaapt.
  • In de ochtend niet tussen 6 en 8 uit jezelf wakker kunt worden, binnen de tijden van het opkomen van de zon.
  • Je geen opgeladen gevoel hebt als je opstaat.
  • Je meerdere keren per nacht wakker wordt.
  • In de avond juist opgewekt bent en in de ochtend je bed niet uit kunt komen.

 

Dit gebeurd er als je slaapt…

 

Circa 7 uur slaap is nodig lichaam en geest te laten herstellen van de afgelopen dag. Je brein blijft namelijk actief terwijl jij slaapt. Tijdens een goede nachtrust doorloop je in ongeveer anderhalf uur een volledige slaapcyclus met daarin verschillende slaapfases, van NREM tot REM-slaap.

 

Wanneer je dus slechts 4 uren slaapt, dan bevind je je relatief erg kort in de REM-slaapfase. Laat dit nu juist de belangrijkste fase zijn voor je hersenen om alle indrukken van de dag te verwerken. Je REM slaap is belangrijk voor ons geheugen en het humeur.

 

Chronisch slaap tekort brengt je biologische klok van slag, je slaap en waakritme.

Dit komt door veranderingen in je hormoonhuishouding en dan met name de regulatie van melatonine en cortisol, dit zijn de hormonen die je slaap en stress beheren.

 

Na een korte nacht kan een powernap, of middagdutje, de negatieve effecten van slaapgebrek enigszins oplossen op het korte termijn.

 

Na een nacht van 5 uur beslissen dat je morgen je slaapt inhaalt door 9 uur te slapen, is dus NIET bevorderend voor je bioritme en zal op lange termijn de kwaal alleen maar erger maken.

 

Melatonine


Om goed te kunnen slapen is het noodzakelijk je natuurlijke melatonine aanmaak in gang te zetten vlak voordat je wilt gaan slapen. Zorg ervoor dat vanaf 18:00 de binnenruimte gaat verduisteren, door kunsticht te minimaliseren en wat kaarsjes aan te doen. Dit geeft jouw hersenen het signaal dat je je klaarmaakt voor de nacht.

 

Ook een PC of TV bevat kunstlicht. Het is helpend een bril te kopen met een bluefilter. Dit zal ervoor zorgen dat de aanmaak van melatonine minder verstoord wordt als je in de avond nog wilt beeldschermen.

 

In de ochtend zorg je er juist voor dat je zo snel mogelijk het daglicht je huid laat raken, hierdoor geef je je hersenen het signaal dat je lichaam klaar is voor de dag. Dit draagt in de avond weer bij aan een betere aanmaak van melatonine. Zo doorbreek jij de vicieuze cirkel die je verstoorde slaap-waakritme in stand houden.

 

Vitamines

 

Vind je het toch prettig iets in te nemen voor het slapengaan? Dan kun je in plaats van medicatie overgaan op de inname van vitamines of mineralen.

 

B-vitamines, en mineralen als magnesium zijn stoffen die nodig zijn om L-tryptofaan om te zetten in melatonine.  Ook kan het innemen van ashwagandha bijdragen aan het resetten van jouw zenwusstelsel, het verminderen van stress en verbeteren van je slaapritme.

 

Wat is dan de lange termijn oplossing? Om jouw bioritme in balans te krijgen en slaapkwaliteit te verbeteren, zodat je daardoor ook minder klachten hebt. Zal het nodig zijn je systeem (cellen en hormoonhuishouding) te resetten.

Is jouw slaapritme uit balans? Dan is het opsporen van de oorzaak van jouw slechte slaap de eerste stap richting een betere nachtrust én gezondheid.

 

Om op een natuurlijke manier je slaap-waakritme te resetten, kun je een 6 weekse bioritme reset doen. Om je bioritme te resetten en je zenuwstelsel tot rust te brengen heb je doorgaans rond de 4 tot 6 weken nodig.

 

Dit is de enige langetermijn oplossing om jouw hormonen weer in balans te krijgen, je zenuwstelsel tot rust te brengen en je slaapkwaliteit te verbeteren.

Wil je leren hoe je jouw bioritme kunt resetten?

Wat vond je van dit blog?

Rating: 5 sterren
2 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.