De wetenschap achter dromen

Gepubliceerd op 10 mei 2023 om 14:03

 

Dromen, het is een fascinerend gegeven. We doen het allemaal, elke nacht. Vaak zijn we ons er niet eens bewust van. Wat weten we nou eigenlijk over dromen?

 

De prefrontale cortex (het nieuwe brein), is het deel van de hersenen dat op een laag pitje staat als je droomt, waardoor rationeel denken, plannen nauwlijks wordt geactiveerd tijdens een droom. Daardoor kunnen we in onze dromen zo ongeremd tekeer gaan en zijn dromen vaak ook niet rationeel te verklaren. We weten niet precies waarom bepaalde beelden of situaties in onze dromen verschijnen en waarom andere beelden of situaties ontbreken. Dit gebrek aan bewustzijn kan het moeilijk maken om onze dromen te begrijpen en te verklaren.

 

Er zijn verschillende wetenschappelijke theorien over dromen. In dit blog deel ik ze met jou, zodat je meer inzicht krijgt in wat het ontcijferen van jouw dromen voor meerwaarde heeft in jouw leven.

 

Droomverwerkingstheorie

Deze theorie stelt dat dromen een belangrijke rol spelen bij het verwerken en integreren van emotionele ervaringen en informatie uit het dagelijks leven. Deze theorie werd ontwikkeld door Sigmund Freud en verder uitgewerkt door andere psychologen zoals Carl Jung. Tijdens het dromen worden herinneringen en emoties opnieuw geactiveerd en opnieuw beleefd, een manier om onbewuste emoties en ervaringen te verwerken, veelal in een symbolische vorm. De symboliek van dromen kan soms moeilijk te begrijpen zijn, maar het kan helpen om verborgen emoties of verlangens te onthullen. 

 

Volgens deze theorie dienen dromen als een soort psychisch afweersysteem dat ons beschermt tegen te veel angst en stress. Door emoties te verwerken en te uiten in de veilige context van een droom, kunnen we deze emoties beter beheersen en ons aanpassen aan stressvolle situaties in het dagelijks leven.

 

Freud en andere psychoanalytici geloofden dat de inhoud van dromen (de symboliek) een weerspiegeling was van onbewuste driften en verlangens die niet altijd toegankelijk zijn voor ons bewustzijn. Door dromen te analyseren en te interpreteren, konden psychoanalytici deze onbewuste driften en verlangens blootleggen en hun patiënten helpen om beter inzicht te krijgen in hun innerlijke wereld.

 

Cognitieve theorie

Volgens deze theorie helpen dromen ons om nieuwe informatie te verwerken en te integreren in ons geheugen. Tijdens het slapen wordt informatie die we eerder op de dag hebben opgedaan verwerkt en opgeslagen in ons langetermijngeheugen.

 

Volgens deze theorie worden dromen gevormd door de hersenen die proberen om betekenis te geven aan de fragmenten van informatie die tijdens de slaap worden geactiveerd. In plaats van het onbewuste te zien als de bron van droombeelden, beschouwt de cognitieve theorie dromen als een product van het actieve brein om vanuit de beschikbare informatie een logische verklaring te kunnen geven wat er speelt in het wakkere leven.

 

De cognitieve theorie benadrukt ook het belang van geheugen en leerprocessen bij het dromen. Dromen zouden een belangrijke rol spelen bij het opslaan van nieuwe informatie en herinneringen. Tijdens het slapen worden recente ervaringen en informatie geactiveerd en opnieuw geïntegreerd in het geheugen, wat kan helpen bij het vastleggen van belangrijke informatie.

 

De cognitieve theorie gaat ook in op de rol van emoties en stemmingen bij het dromen. Volgens deze theorie kunnen emoties en stemmingen die we overdag ervaren, worden weerspiegeld in onze dromen. Het kan zijn dat we tijdens onze slaap onze emoties verwerken en reguleren, en zo beter voorbereid zijn om de uitdagingen van de volgende dag aan te gaan.

 

Evolutionaire theorie

Volgens deze theorie zijn dromen een overblijfsel van onze evolutionaire geschiedenis. Onze voorouders moesten alert blijven voor gevaar terwijl ze sliepen. Dromen dienden als een manier om de hersenen in een staat van paraatheid te houden. Mensen die vandaag de dag slecht slapen, kunnen de response van onveiligheid nog aan hun lichaam afgeven, waardoor ze in de overlevingsstand blijven hangen.

 

Dromen hebben zich ontwikkeld als een evolutionaire aanpassing, waardoor organismen bepaalde problemen konden oplossen of zich beter konden aanpassen aan hun omgeving. Dromen zouden dienen als een soort simulator, waarin organismen verschillende scenario's konden testen en verkennen zonder fysieke risico's te lopen.

 

Deze theorie suggereert dat dromen kunnen helpen bij het oplossen van problemen, het nemen van beslissingen, het oefenen van sociale vaardigheden en het ontwikkelen van strategieën voor overleving. Bijvoorbeeld, als een organisme tijdens zijn droom een gevaarlijke situatie tegenkomt, kan het brein tijdens de droom verschillende opties voor het omgaan met de situatie verkennen en evalueren. Op deze manier kan het organisme zich beter voorbereiden op soortgelijke situaties in de toekomst van het "echte" leven.

 

Dromen om je bewustzijn te vergroten

 

Tijdens het dromen worden herinneringen en emoties opnieuw geactiveerd en opnieuw beleefd. Dit kan ons helpen om verborgen emoties of verlangens te onthullen en kan ons bewust maken van onbewuste denkpatronen en overtuigingen die ons dagelijks leven beïnvloeden.

 

Bovendien kunnen dromen ons helpen om creatiever te zijn en nieuwe perspectieven te krijgen. De symbolische aard van dromen kan ons helpen om problemen op een andere manier te bekijken en ons nieuwe ideeën en inspiratie te geven en kunnen ze ons helpen in contact te komen met ons diepere zelf.

 

Dromen kunnen ons helpen in contact te komen met een hoger bewustzijn niveau.

Schrijf je droom daarom op, het moment dat je ontwaakt. Deze informatie kan je richting geven in welk pad jij dient te bewandelen en inzicht geven in je levendoel.

 

Wat vond je van dit blog?

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.